Zoek
 
Sluiten
INDISCHE ENCYCLOPEDIE
Indopedia
INDOPEDIA
De Indische Encyclopedie
 

Index encyclopedie

Tel. / adres boeken

Recepten, Gerechten

Djamu (Jamu) - medicinale kruiden , planten en vruchten. Ziekten & Kwalen

Indische Boekrecensies

Verhalen

Bladmuziek Krontjong

Bezoekers vanaf jun. '09

 19697824 Bezoekers

 28 Bezoekers online

rss Deze artikelen zijn ook met een RSS reader te lezen. :
https://indopedia.nl/data/nl-articles.xml

Tjihapit - Bandung - 16

6-11-1944.

Vandaag vertrok de tweede groep en dus ook de Woortmannen. Maar deze keer moesten de mensen alles wat ze hadden aan de kant van de weg leggen. Later werden al die rugzakken, regenjassen, etenstassen en dekens door vrachtauto’s opge haald. Moeroewi stond er als een dikke dictator bij te kijken. Wat had ik graag eens een harde klap in dat papgezicht gegeven. Hij verbood de mensen rantangs mee te nemen. Die moesten achterblijven. Er gaan geruchten, dat deze mensen naar Mangarai of Tjitjoeroeg zijn gegaan en ondergebracht zijn in de schoenenfabriek van Bata.
Dat ligt allemaal in de buurt van Batavia.

Er gaan ook geruchten, dat eerst de jongens opgepikt zullen worden, daarna zou het ziekentransport gaan en dan de andere mensen pas. Niemand weet er het rechte van.

8-11-1944.

We zijn allemaal in spanning, want vanmiddag moest Han 20 opeens 12 teilen inleveren. Wij hadden er twee, dus konden we er wel één geven. Toen ik vanmiddag brood haalde, ging de gong. We holden allemaal naar het straathoofd en lazen, dat dit hele kamp binnen korte tijd geliquideerd moest worden. Dus hebben we zekerheid.

9-11-1944.

Donderdag. Zonet zijn de namen bij juffrouw van Dam bekend gemaakt. Wij zijn er ook bij en verder ook mevrouw Groenewegen, Leefers, van Nie en Bouhuizen. Maar de mensen in huizen met nummers boven de 86 gaan nog niet. Op Zondag 12 November moeten we weg.

Per persoon mogen we een koffer van 20 kg menemen en per gezin maar één rugzak en dat is heel weinig. (natuurlijk wel matrassen, klamboes1 en dekens.) We moeten hier allerlei achterlaten, want we hebben nog zoveel.

-----------------------------------------------------------------------------------

  1. beschermnet over het bed tegen muggen

-----------------------------------------------------------------------------------

pag-104

Dat is allemaal niet zo erg, wel dat er op de lijst maar “6 personen” stond bij onze naam, dus Friso mag niet mee. Dat doet mam toch zo’n verdriet en ons ook! Eén troost is, dat hij zolang bij tante Emy mag blijven. Er is nog heel veel te doen, maar tante Emy en tante Mies helpen ons heerlijk.

Op de dagen, die hierna kwamen, heb ik niet kunnen schrijven, maar ik herinner me alles nog zo goed, dat ik toch elke dag beschrijven kan.

10-11-1944.

We hebben gelukkig één dag uitstel van vertrek gekregen. Morgenmiddag moeten om 4 uur alle koffers, dekens en bultzakken buiten de poort gebracht worden. Op Zondag moeten we een oefening houden voor de opstelling van onze reisgroep.

Het vertrek is op Maandag om 8 uur gesteld. Dat is dus heel vroeg. Friso kan eerst bij tante Emy blijven en als zij ook weg moet, kan hij bij mevrouw Brunt komen, die bij juffrouw van Dam logeert. Rob moet ook achterblijven, een kleine troost voor Friso.

Per gezin mogen we één rugzak van 10 kg meenemen en ik een kleine tas. Het is nu zo’n rommel in de kamers. De poes laten we bij mevrouw de Weeger achter. Akka en Maantje zouden eerst naar Robbie van de Poel gaan, maar daar zat steeds een kat op hen te loeren. Nu zal tante Emy voor hen zorgen, zolang dat kan. Erg jammer, dat we helemaal geen boeken mee kunnen nemen. Ik heb ze in één van de theekisten gepakt. Wat we van kleren of goed niet mee kunnen nemen, kunnen we brengen naar nr. 24. Ik heb de foto’s al uitgezocht, die we mee willen nemen, maar er blijven er nog zoveel achter. Bah, wat is het toch allemaal een rotzooi!

11-11-1944.

De Jappen hebben weer iets leuks uitgedacht. Er kwam weer eens hoog bezoek en daarvoor hebben ze ons een uur in de zon laten staan. Roelie voelde zich niet lekker en is in bed ge-kropen. Heleen kon niet tegen de felle zon en is naar binnen gegaan.

Woutertje had het ook erg warm en ik ben toen met hem in de schaduw gaan staan. Maar in één woord: verschrikkelijk. Vanmiddag voelden Heleen en Friso zich ook niet lekker. Maar met hulp van tante Emy kwamen de koffers toch klaar en buiten de poort.

12-11-1944.

Zondag, maar wat voor een Zondag! Roelie is ernstig ziek: Bacillaire dysentrie. Heleen en Friso voelen zich gelukkig al wat beter. Om 2 uur hadden we de oefening bij de poort, die gelukkig vrij vlot verliep. We moeten morgen eten meenemen voor 5 maaltijden. We mogen met één van de meisjes Pieterse nog een halve rugzak delen. De vrouwen, die buiten de poort de koffers moesten wegen, tilden die een beetje op met hun tenen, zodat ze minder zwaar schenen. De Jap, die er bij stond, merkte niets. Woutertje gaat mee in een slendang1.
Er gaat een gerucht, dat we naar Batoe zullen gaan, maar niemand weet iets zeker.

Per persoon worden er twee broden uitgedeeld voor de reis, dus we krijgen in het geheel 12 broden mee. Gelukkig mogen we 2 etenstassen meenemen en ook nog 2 omhangtassen. Dat is fijn, want daar kunnen we ook nog veel in proppen.

We sliepen vannacht zonder matrassen, behalve Roelie en Woutertje. De anderen sliepen op kussens en geleende dekens. Ik sliep op een paar tikars, maar ik sliep best, want ik ging pas om 3 uur naar bed. Tante Emy helpt ons heerlijk met uitzoeken en inpakken. Ik heb in mijn regenjas een heleboel zakken genaaid en daar stop ik nog van alles in. Mam en ik trekken onze overalls aan. Daar kan veel in en het beschermt ons tegen het vuil van de trein.

Dr. van de Broek en zr. Engel zorgen fijn voor Roelie met injecties en andere medicijnen. Dr. van de Broek kwam zelfs een speciaal klaargemaakt papje voor haar brengen voor op reis. Ze waren reuze aardig.

-----------------------------------------------------------------------------------

  1. brede doek om babies en peuters in te dragen.

-----------------------------------------------------------------------------------


Creatie datum: 16/02/2017 12:31
Categorie: - Bosman, Anneke
Pagina gelezen 6455 keren


Reacties op dit artikel

Er heeft nog niemand gereageerd.

Nieuws van den dag uit het voormalig Nederlandsch-Indië