INDOPEDIA
|
De Indische Encyclopedie
|
19749739 Bezoekers
29 Bezoekers online
Bij griep is het belangrijk goed en veel te drinken (zie Inleiding griep).
Hieronder een aantal vruchten waarvan bewezen is dat het drinken van het de sappen een goede werking hebben op het herstel van griep.
Let wel: Men mag geen gekoelde drank drinken en geen ijs eten.
Deze boom, die 10 m hoog kan worden, levert de zoete jeruk, de Indische sinaasappel, die als tafelvrucht, vooral bij de Europeanen, zeer gewild is.
In het warme laagland wil deze soort niet gedijen.
Slechts in enkele streken wordt deze jeruk in het groot gekweekt, bijvoorbeeld in het district Pujon.
De oogst daar en de uitvoer naar andere streken van de Archipel zijn zeer aanzienlijk.
Volkomen rijp, zijn de vruchten vuilgeel. Op de kleur van de schil na zijn ze werkelijk aan sinaasappelen gelijk.
De schil is soms vrij dik en laat niet gemakkelijk los.
Vermenigvuldiging heeft plaats door middel van cangkokans, of door enten en oculeren.
De boom eist humusrijke losse grond.
Deze lage boom levert de jeruk met oranjekleurig vruchtvlees, waarvan de schil gemakkelijk loslaat en de partjes (vruchthokken) gemakkelijk te scheiden zijn.
Het vlees is zoet of zuurzoet.
Het aantal pitten is meestal vrij groot.
De kleur van de schil is bij volkomen rijpheid meer oranjekleurig dan van alle andere soorten.
Het is de Indische mandarijn.
Deze jeruk dient voor het bereiden van siroop en limonades en wordt in het groot gekweekt in Garut en Punten.
Een variëteit met vaste schil is de soort, die in Jakarta met de naam jeruk siem wordt aangeduid.
De vruchten zijn bolrond, glad en dun van schil.
Een derde variëteit is de jeruk jepun, die in de Ommelanden van Jakarta wordt gekweekt, een bobbelige schil heeft, die niet gemakkelijk loslaat en mooi oranjegeel van kleur is.
Goede, rijpe, zoete vruchten, bij voorkeur de Semarangse soort, dat is de nanas boja, worden fijngehakt. Men mag ze niet raspen, zoals voor de winning van het sap dat vers gebruikt moet worden, veelal gedaan wordt, omdat het dan troebel wordt en geconserveerd sap fraai van kleur en helder behoord te zijn.
Het vocht wordt door een doekje uit het haksel geperst, waardoor de grofste vezels achterblijven.
Men zet dit gewonnen sap nu acht dagen lang in de zon in een patiman ( verglaasd aarden of porseleinen pot met deksel), die alleen gedekt is met een neteldoek lapje.
Het gaat dan gisten. Het schuim, dat erop komt, wordt geregeld afgeschept.
Vervolgens wordt patiman op een koele plaats gebracht en moet daar dan nog acht dagen blijven staan.
De gisting heeft dan geheel opgehouden.
Neem nu een andere patiman.
Dek die af met drie lagen chinees papier en daarover heen een doek.
Giet het vocht nu over, zo dat het door doek en papier gefilterd wordt.
Het is nu gereed en kan in flessen worden gedaan, die, als ze goed zuiver zijn en flink gesloten, wel langer dan twee jaar kunnen worden bewaard, zonder dat er gevaar is, dat het sap bederft.
Waarschuwing: neem altijd eerst contact op met uw huisarts voordat u
gebruik maakt van de informatie, middelen en of (be)handelingen op deze website.
Er heeft nog niemand gereageerd.
Voor meer informatie over nieuws uit de kranten van Nederlands-Indië
La vie est un pélerinage