Zoek
 
Sluiten
INDISCHE ENCYCLOPEDIE
Indopedia
INDOPEDIA
De Indische Encyclopedie
 

Index encyclopedie

Tel. / adres boeken

Recepten, Gerechten

Djamu (Jamu) - medicinale kruiden , planten en vruchten. Ziekten & Kwalen

Indische Boekrecensies

Verhalen

Bladmuziek Krontjong

Bezoekers vanaf jun. '09

 19403867 Bezoekers

 4 Bezoekers online

rss Deze artikelen zijn ook met een RSS reader te lezen. :
https://indopedia.nl/data/nl-articles.xml

Djasmani Awer awar.

Het woord „Djasmani” is een algemeen gebruikte toevoeging aan de naam, terwijl „Awar awar” of „Awer awer” de naam is van een boom, die ook „Awer awar” wordt genoemd, waarvan de getah of gom de eigenschappen heeft tot genezing van voortdurende oorsuizing, oorpijn en duizeligheid door zwakte terwijl de bladeren fijngekorven en met opium vermengd als een genotsmiddel gerookt worden.
Woordelijk vertaald betekent „Djasmani”, lichamelijk of stoffelijk; „Awer” ,,scherm of bedekking” en „Awar” „algemeen heersende epidemie.”
Brengt men deze woorden bij elkander, dan krijgt men: „scherm of bedekking van het stoffelijk lichaam tegen heersende epidemie”.

De Javaan hangt bij heersende ziekten een tak van den Awer awar-boom in zijn woning tot afwering van ziekten, gevaren en tot bescherming; met betrekking tot deze laatste eigenschap, wordt weleens gezegd van iemand, die dient bij een ambtenaar, die hem niet vooruit kan helpen: „Ngahoeb Awer awar” dat is „Schuilen onder een Awer awar-boom, die weinig schaduw heeft”.

Bron: "Het Javaansch receptenboek" afkomstig van Soerakarta. 1930


Waarschuwing: gebruik dit middel niet voor uw zelf of voor anderen. Het gebruik van de informatie, middelen en of (be)handelingen is dan ook alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. 'Stichting Indopedia' kan dan ook niet verantwoordelijk worden gehouden voor het gebruik van de informatie die verstrekt wordt via deze website of via links op deze website.


Creatie datum: 12/07/2017 11:58
Categorie: - Geheime Javaanse middelen
Pagina gelezen 868 keren


Reacties op dit artikel

Er heeft nog niemand gereageerd.

Nieuws van den dag uit het voormalig Nederlandsch-Indië