Zoek
 
Sluiten
INDISCHE ENCYCLOPEDIE
Indopedia
INDOPEDIA
De Indische Encyclopedie
 

Index encyclopedie

Tel. / adres boeken

Recepten, Gerechten

Djamu (Jamu) - medicinale kruiden , planten en vruchten. Ziekten & Kwalen

Indische Boekrecensies

Verhalen

Bladmuziek Krontjong

Bezoekers vanaf jun. '09

 19363783 Bezoekers

 5 Bezoekers online

rss Deze artikelen zijn ook met een RSS reader te lezen. :
https://indopedia.nl/data/nl-articles.xml

Schrijfster: Spier, Elvire
Titel: De maan op het water

de maan op het water

De maan op het water

Weerschijn op papier van de denkbeelden, fantasieën en realiteit van Elvire Spier.


   gebroken gebroken
   en opnieuw gebroken
   toch nog is zij daar
   de maan op het water


Met dit oude Chinese spreekwoord  begint het boek  ‘De maan op het water’ van Elvire Spier dat in 1993 verschijnt.  Wie haar ontmoet, komt onder de indruk van haar bescheidenheid en warme uitstraling. Niets doet vermoeden dat deze frêle vrouw een bewogen en spannend leven heeft gehad. Als echtgenote van een marinier heeft zij op veel plaatsen op de wereld gewoond.

In ‘De maan op het water’ beschrijft Elvire Spier de eerste negen jaren van haar jeugd. Als haar vader sterft is Elvire (Sarah in het boek) vijf jaar oud en gaat samen met haar moeder en grootmoeder wonen bij haar Nederlandse overgrootvader en Soendanese overgrootmoeder Taiba. Daar groeit zij op, in een omgeving waar alle geloven en rassen gelijk zijn, de basis voor haar flexibiliteit later in bizarre situaties, die zij moedig doorstaat.

Taiba is wijs, trots en politiek geëngageerd. In die tijd was dat heel bijzonder.
Sarah hoort en ziet hoe haar overgrootmoeder in de achtertuin mannen ontvangt, die voor haar neerhurken. Ze spreken met haar op zeer gedempte toon.
Taiba maakt voorraden van gedroogd hertenvlees en zorgt er ook voor dat er een voorraad water is. Alleen zij weet waarom.

De communisten.
Een naam valt regelmatig: Tan Malaka*, over wie Taiba zegt:’Hij komt uit Sumatra en hij bestaat echt. Hij zal Java bevrijden van de blanda’s en het gedane onrecht goedmaken.’ Niet iedereen begrijpt de beweegredenen van Taiba. Waarom houdt zij contact met deze mannen? Wie zijn zij eigenlijk? In die dagen wordt haar gezichtje wit en smal.

De familie kan zich niet buiten vertonen. Zij moeten zo onopvallend en geruisloos  mogelijk door die spannende dagen heen zien te komen.
Plotseling is alles voorbij. Maar wat Sarah ziet als ze eindelijk weer buiten het tuinhek komt, kan ze nooit meer vergeten.

Ze gaat weer naar school, en zingt overdag met de andere kinderen het Wilhelmus en van de blanke top der duinen. Op de vraag van de kinderen wat dietsen en duinen en die andere vreemde woorden betekenen, antwoordt de Javaanse onderwijzer dat het een kwestie is van gewoon de woorden onthouden. Na school speelt ze mee met kuda kepang en zingt de Javaanse liedjes met de andere kinderen.

Het is de jeugd van een Indisch kind dat opgroeit in allerlei werelden; van de familie, van de multi-culturele omgeving, en nu ook een beetje in de wereld van haar stiefvader, die baron is. Een verarmde baron, dat wel. De neefjes en nichtjes van zijn kant vinden Sarah maar een vreemd kind met haar groene ogen, noemen haar Indokind en zeggen dat haar overgrootmoeder een inlander is.  

Sarah is niet voor niets opgegroeid onder de liefdevolle zorgen van Taiba en de andere mensen in haar omgeving. Zij is heel boos van binnen, maar praat er met niemand over en blijft trouw aan de drie vrouwen die tot nu toe voor haar hebben gezorgd, aan Taiba vooral. Terugkijkend op die jaren, weet ze: ‘Het Javaanse land heeft mij in die kinderjaren iets groots geschonken. […] De tijd was niet altijd vriendelijk; hij heeft mij verpoot in andere culturen, in andere volkeren, in andere talen.

Maar steeds is zij daar… De maan op het water.’

Dit boek is een mini geschiedenisles over Indië, met haar rangen en standen en vooroordelen. En het geeft een inkijkje in de belevingswereld van een kind dat leerde te incasseren.  

Er staat een uitvoerige biografie van Elvire Spier in het digitale archief van www.moesson.com   

Titel: De maan op het water
Auteur: Elvire Spier
Uitgever: Uitgeverij 60+, Cadier en Keer, 1993
ISBN 90-73171-04-0

Elvire Spier
Buitenzorg, Nederlands-Indië, 31 maart 1920
Curumbico, Spanje, 14 augustus 1999
  
* Ibrahim Datoek Tan Malaka werd geboren in Pandan Gadang, West-Sumatra, op 19 februari 1896 en werd op 21 februari 1949 in Kediri, Oost-Java terechtgesteld door aanhangers van president Soekarno vanwege zijn communistische sympathieën.. Toch werd hij tientallen jaren later uitgeroepen tot Held van Indonesië.


Creatie datum: 28/02/2017 22:16
Categorie: Indische Boekrecensies - Spier, Elvire
Pagina gelezen 2230 keren


Reacties op dit artikel

Er heeft nog niemand gereageerd.

Nieuws van den dag uit het voormalig Nederlandsch-Indië